nedjelja, 11. prosinca 2011.

Jednostavni savjeti za uzgoj kunića

UZGOJ KUNIĆA

    Kunič je jako čista životinja i ne konzumira hranu koju je zagadio. Kunić traži svježu vodu,čistoču,nezagađenu hranu,toplinu,...drugim riječima briga kao i kod malog djeteta. Moram napomenuti da se da i razmaziti kao malo dijete

    Uzgoj patuljastog kunića i kunića za konzumaciju pokazalo je veliku ekonomsku opravdanost. Financijski mali ulog koja se brzo vraća..

   Uzgoj,prehrana,čistoča,uvjeti uzgoja, sve je isto osim veličina i pasmina. Za kućnog ljubimca se uzima patuljasti kunić i prepoznajete ga po izrazito malim ušima. svi ostali nisu patuljasti, možda jesu križani ali nisu patuljasti osim ovnolikog patuljastog kunića. On ima povinute uši koje vise i velike su. Za kupovinu patuljastog ovnolikog savjetujte se stručnom osobom ili provjerite leglo odnosno roditelje, da vam patuljasti kunić nakon tri mjeseca nebi bio pozamašan. Kod kunića za konzumaciju razlikujemo par vrsta: Engleski šarac, Rex, Kalifornijski, Novozelandski, Ovnoliki, Hyla.... Grla za uzgoj najbolj je kupovati na sajmovima registriranih uzgajivača. Cijena rasplodnih grla je nešto viša ali uzgajivač stoji iza ocijenjene kvalitete određenog grla.

   Osnovno za uzgoj kunića je higijena. Ona je najvažnij faktor da vam kunići budu zdravi i da napreduju. Nema bolesti, ako redovito čistite nastambe, perete, dezinficirate, izmet nosite iz nastambe, prostoriju provjetrite. Idemo redom.

   Izabrali ste kunića: a)kućnog ljubimca b)kunić za konzumaciju. Kunić za kućnog ljubimca treba treba nastambu koja će biti sljedečih dimenzija a)dužina 50cm b)širina 40cm c)visina 35cm Želite li uzgajati patuljaste kuniće odnosno razmnožavati ih potrebna vam je vanjska kotilica,najbolje je limena. Nastambe ili gajbice najbolje da su žičanog pletiva, nehrđajučeg sa okama najviše 1 cm. Kod večih oka noga upada U rupu i dolazi do povrede. Pletivo ne smije biti pretanko da ne raskrvari šapu. Nastambe od drveta se teško održavaju,lakše se navuče bolest,kratki im je vijek trajanja. Gajbica ne smije biti na Direktnom vjetru ili na propuhu. Mora imati hranilicu i pojilicu. Pojilicu treba redovito prati. Sijeno ili travu ne stavljati u nastambu da ih ne zagade, nego da ih smi čupkaju odozgo ili sa strane.

   Za uzgoj kunića za konzumaciju potrebna je veća nastamba jer je i sam kunić daleko veči. Morate uzeti u obzir da napravite pregradu za koćenje i da sa mladima može biti samo 25 dana. Dakako isto treba imati hranilicu i pojilicu. Dakle nastamb je riješena!

  Što jedu?
   Kunići su jako zahvalne životinje i za razmnožavanje,proizvodnju velikih količina i u prehrani i iskoristivosti hrane koju iskorištavaju maksimalno. Kako ja hranim svoje? Ostatak kruha u domačinstvu ne bacamo nego ga sušimo dok nije suh kao dvopek i tako svakom dam po jednu šnitu dnevno. Kuničima ne treba davaati keks niti slane štapiće. Napomena: nikako NE DAVATI svježi kruh!!!. Ako vidite u gajbici ostatak kruha od jučer izvadite i bacite ju jer je zagađena (stao je kunić na šnitu ili je pomokrio) pa je ne jede.

 Sva zrnata hrana prikladna je za kuniće.. Zob,pšenicu,kukuruz,ječam,raž. najbolja kombinacija je: • zob 4 mjerice • raž 1 mjerica •jećam 1 mjerica •pšenica 1mjerica • kukuruz 1mjerica Napravite takvu mješavinu i svakodnevno im dozirate.Poželjno je ponekad davati peletiranu hranu.

   Za brzi rast najbolje je davati zob i peletiranu hranu, ali kod kupovine peleta obratite pažnju na rok trajanja,jer ako je prošao rok događaju se kemijski procesi i dolazi do ugibanja kunića. Imamo palete za razvoj i za tov. Kukuruz je najbolji u zrnu jer tzv. šrot ima određeni postotak prašine koja smeta kunićima. Prašina im smeta jer oni ne mogu ispuhati nos ili oćistiti ga i to im sjeda na pluća i oni ugibaju. Stoga je bitna i kvaliteta sijena da se ne trusi previše jer ih može ubiti.

   Najpraktičnije da kuničar sam sprema sjeno za ishranu svojih kunića.. Ako pokisne onda je to samo jednom! Drugi put kad pokisne sijeno nema više vrijednost koja nam je potrebna,počinje poprimati neugodan miris,plijesan i trusi se. A kunić neće jesti sijeno koje smrdi. Sijeno neka  bude zelenkasto i ima miris po čajnoj mješavini. Travu treba pokositi i okretati je na suncu. U slučaju da dolazi kiša ,neposušeno sijeno treba pokupiti i staviti u natkriveni prostor,gdje se uz propuh dalje suši.! Sijeno treba davati kroz cijelu godinu. I za zimu treba spremiti dovoljne količine kvalitetnog sijena. Odlična hrana su i suhe koprive,koje se suše u hladovini i doddaju kao dodatak prehrani,kao vitaminsku bombu,( veliki postotak vitamina C, bogato bjelančevinama i mineralima).  Poneki list zelja,kelja,blitve nije naodmet. Napomena: zelenu salatu ne davati!!! Postoji velika mogučnost da se životinja napuhne. Za sijeno kositi trputac,stolisnik, djetelinu, mentu, rusomaču, koprivu. Za zelenu travu davati grahoricu,stolisnik,djetelinu,radič, rusomaču,stabljiku od graška,stočni kelj, mlade stabljike kukuruza,grančice šljive, a po zimi i grančice od bora.

     Livadno sijeno treba kositi u vrijeme cvatnje livadnih biljaka. Tada pokošena trava dati će mekano sijeno bogato bjelančevinama, ugljikohidratima, dok travu koja se kasnije kosi daje sijeno koje je grubo i ima puno celuloze, a malo bjelanćevina i ostalih korisnih tvari. Kod prijelaza ( u prehrani) sa zelene na suhu krmu moramo paziti da ne bude nagli prijelaz jer može izazvati zatvor životinje. Izlučivanje izmeta zapinje i u težim situacijama izostaje. Životinje se grče, ne jedu i izgledaju tužno. Treba im dati list zelja,kelja,mrkvicu, šnitu repe,... Napuhivanje od djeteline nije točna konstatacija. Sve promjene u prehrani moraju biti postepene. Dakle razvući u danima. Ne naglo prječi na suhu krmu, ali ni u prolječe na zelenu jer dolazi do proljeva. Ako vam se dogodi da se kunić napuhnuo morate ga masirati i lagano pritiskati da prođe napetost no u težim slučajevima To ne pomaže. I životinja ugiba.

   Hunjavica u kunića je česta ako su gajbe na propuhu,ako je sijeno pljesnivo,gajbica neuredna. Pođite od sebe.Sve što vi nebi jeli, neće ni kunić! U 90% slučajeva za bolest kunića krivi ste vi i preispitajte se što ste propustili, gdje ste pogriješili! Svaku bolesnu životinju treba izdvojiti. Ona mora u karantenu. Npr. Grinja sarcoptes izaziva šugu na ušima,nosu,ustima,očima, i životinja se počinje češkati i šapom raznosi šugu po tijelu te se stvaraju gnojni čvorovi i ispadanje dlake. Takvu životinju treba izdvojiti i odvesti veterinaru. Gajbu u kojoj je bila treba oprati( najbolje miniwashom) i dezinficirati.

   Grinja dermatocoptes izaziva šugu unutrnjeg uha i tada nastaju debele kraste u lističima. To ih jako svrbi i one se žestoko češu.Ako na vrijeme odete veterinaru i započnete sa liječenjem mogu se životinje i izliječiti. Postoji i domaći recept. Mlakom vodom namočimo krastu i uklonimo ju. Uzmemo pola litre petroleja i pola litre jestivog ulja.Tako napravljenu suspenziju kapamo po tri kapi u svako uho svaki dan.

    Metilj nije samo problem u krava i koza. I kunić može «pokupiti» metilja ako je trava košena gdje su psi mokrili. Birajte gdje kosite. Iz tog razloga neki uzgajivači hrane kuniće isključivo suhom krmom.

   Ženka kunića nosi 28-32 dana.Ženka patuljastih koti najviše 6 mladih. U gnijezdu mora biti najmanje 16 stupnjeva po Celzijusu jer se izlegu goli i slijepi. U sred ljeta se mogu smrznuti ako u gnijezdu nije toplo. Ako ženka nije napravila gnijezdo onda joj moramo mi pomoći. Kod svake hranidbe treba ih pomilovati, ali ne doći sa naparfumiranom rukom ili da je na ruci neki teški miris. Zašto pomilovati? Zato jer oni imaju izraženo osjetilo njuha i pamte mirise. Jedne zime mi se jedna ženka okotila van gnijezda. Kada sam to vidio nije mi bilo druge nego uzeti ta mala stvorenja u ruku i staviti uh gnijezdo. Ženka ne prepoznaje mlade vizuelno da zna a ovo su moja djeca ova tri smeđa,sivi i crni. Ona njih pozna samo po mirisu.I tako vi pokazujete svoje kuniće i neko kaže joj daj da ga primim i viiz pristojnosti dozvolite,a poslije toga ženka malog odbaci. Osjetila je strani miris i mislila je da je to uljez. Ona če ih izbaciti ako ne i ubiti jer štiti svoje gnijezdo.

    Propast okota ili gnijezda bude i ako vam miš prođe kroz gnijezdo. Ni jednog koćenja bez uginulih vam neće biti ako vam miševi gospodare. Postavite ljepilo za miševe i ulovit će se. Miš vam zagadi gnijezdo, sijeno, žitarice, dovoljno je da prođe i ostavio je trag. Istina postoji i «loša majka» što je rijetkost,a to vidite ako uništi dva okota gdje je sve bilo u najboljem redu..

   Kunići su glodavci, hrane se i žive po noći,ali im treba dovoljno svjetlosti za rast,napredak i tov. Mladi od majke se odvajau sa 25 dana starosti,kada su oni već sposobni samostalno se hraniti..Gnijezdo ne smije biti glatkog ili skliskog poda jer će zadnje šape ići u koso i neće se na njih upirati nego će ih vući. Inaće su osjetljivi i na buku,ako sijeno smrdi ili je pljesnivo ženka će napustiti gnijezdo. Zato morate prostoriju održavati čistu, da imate potpunu kontrolu i da jednostavnim održavanjem higijene održavate životinje zdrave i ne događa vam se da vam ugibaju iz nepoznatog razloga.

    Ženka se može ponovo pripustiti treći dan po okotu. Vrijeme pripusta određujete sami, ovisi želite li forsirati proizvodnju ili ih držite iz hobija. Ali postoje dani kada je ženka plodna i «tjera se». To se vidi po spolnom organu koji je intezivne crvene boje. Mužjak ne smije biti debeo jer je onda trom i ne da mu se skakati, ani za ženku nije dobro da ima vijenac oko glave od debljine jer to također utjeće na plodnost. Mladi kunići koji doje ne smiju jesti zelenu travu jer će dobiti proljev i uginuti, a sijeno smiju jesti.

Broj komentara: 12:

  1. Hvala ! Super članak.
    Možete li mi odgovoriti je li moguć neki način prehrane koji ne uključuje sijeno ili je ono nužno?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovako, i ja sam isto uzgajivač kunića. trenutno ih imam tridesetak. uzgajam ih radi mesa. proba sam imati muškog kunića zatvorenog a ostale žečice su slobodno šetale! na takav način je NE EFIKASAN!! zečice zgaze llade i odna nemaš ništa! :(

    OdgovoriIzbriši
  3. evo proćitao sam i vidim da ima dobrih savjeta tek sam počeo s uzgojem kuniča i vidim par savjeta koje nisam znao....hvala

    OdgovoriIzbriši
  4. dabogda ti picek zadnje bilo-gaji đubre krmad-mrcino jebena

    OdgovoriIzbriši
  5. Odgovori
    1. Posebno "cijenim" ove anonimne pametnjakoviće,da ne uptrijebim neku težu rijeć.Nije Vama lako živjeti sa sobom.

      Izbriši
  6. Šta može butii zečici koja je prii okotu ii mokrii krv???

    OdgovoriIzbriši
  7. Postoji li neki jednostavan obrazac za vođenje rodoslovlja kunića ? Neka iskustva sa uzgojem kunića za meso imam, dobrodošao mi je svaki pametan savjet. Trenutno imam jednog mužjaka od 1,5 mjeseci starosti, dakle još nije za rasplod, jednog sposobnog za rasplod, jednu ženku koja mu je sestra iz legla i dvije ženke koje nisu u srodstvu sa ostalima. Želio bih uzgojiti sa svakom od tri ženke po 2 do 3 okota do jeseni, a onda kroz zimu zadržati samo 2 ženke i 1 mužjaka.

    OdgovoriIzbriši
  8. Zelenu salatu je meni preporuceno da jedu jednu do 2liske a kupus nesmije..da jedu

    OdgovoriIzbriši
  9. Svaka cast na savetima za uzgoj. Molio bih vas da ukoliko znate za firmu koja bi subvenionisala uzgoj od oko tri do pet hiljada komada a kasnije i otkupljivala meso me obavestite.
    P.S. za toliku kolicinu posedujem objekte! A nastupam kao registrovano gazdinstvo. Ivan Birtasic Petlovaca Sabac Srbija.

    OdgovoriIzbriši
  10. Imam 2 zecice od po mesec dana.Da li da ih izvedem napolje da ih pustim na sunce i vazduh?

    OdgovoriIzbriši